5 Soruda Kazı Alanları: Laodikeia

11.06.2021

5 Dakika

Laodikeia Antik Kenti, Denizli'nin 6 km kuzeyindeki Lykos Vadisi’nde yer alan zamanının önemli bir metropolüdür. İhtişamlı tarihinde Laodikeia; ticaret, spor, kültür, sanat ve hac merkeziydi. Kent, Anadolu'nun en büyük antik yerleşimlerinden biri olduğu gibi, günümüzde de Türkiye’nin en büyük kazı alanlarındandır.

Kazı Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek'e göre, “Laodikeia, antik dönemin önemli bir tekstil merkeziydi. Laodikeia, Anadolu’nun en büyük stadyumu ile bir spor merkezi. Laodikeia, iki tiyatrosu ile bir sanat merkezi. Laodikeia'da Yedi Kilise'den biri yer alıyor.” 

Laodikeia Antik Kenti’ni neden ziyaret etmeniz gerektiği hakkında daha fazla bilgi edinmek için Prof. Dr. Şimşek ile röportajımıza göz atın.
 

 


Laodikeia’nın Tarihi  

Coğrafi olarak oldukça avantajlı bir konuma sahip olan Laodikeia Antik Kenti, Denizli’deki Lykos (Çürüksu) Vadisi’nde yer alır. Bazı kaynaklara göre kent, Seleukoslar Kralı II. Antiokhos tarafından, eşi Kraliçe Laodike adına, M.Ö. 261-253 tarihleri arasında kuruldu. Laodikeia, M.Ö. 130-129 yıllarında Roma’nın yönetimi altına girdi. Romalılar tarafından oldukça değer verilen kentte, birçok anıtsal yapı inşaa edildi.

Laodikeia Antik Kenti ile ilgili özellikle değinilmesi gereken bir başka konu ise, kentin Hıristiyanlık dünyası için çok önemli bir yere sahip olmasıdır. İncil’de adı geçen Yedi Asya Kenti’nden birisi de Laodikeia’dır. Bunun nedeni, kentte Hıristiyanlığın ilk yedi kilisesinden birinin bulunmasıdır. Bu yüzden kent, Bizans Dönemi'nde dini bir merkez olarak öne çıkan bir metropol haline geldi. Çağlar boyunca hep önemli bir yere sahip olan Laodikeia, bugün de tarihi ve görkemli yapıları ile ziyaretçilerini etkilemeyi başarıyor.

Laodikeia’yı ziyaret ettiğinizde mutlaka görmeniz gereken çok sayıda yapı bulunuyor. Kentin günümüze kadar gelebilen eserleri içinde; Anadolu’da bulunanların en büyüklerinden biri  olan stadyum  (285x70 m.), Hıristiyanlığın en eski ve kutsal hac kiliselerinden biri, büyük ve küçük tiyatro, hamam kompleksleri, agoralar, anıtsal çeşmeler, ana giriş kapıları, meclis binası, tapınaklar ve anıtsal bir cadde yer alıyor.

Laodikeia’yı ziyaret ettikten sonra hemen yakınında bulunan ve bir o kadar etkileyici olan Hierapolis Örenyeri’ni de listenize eklemeyi unutmayın.


 
Menu
English
Giriş