Bodrum’da Görmeniz Gereken 5 Yer

15.07.2022

5 Dakika

Bodrum’un tarihi 3500 yıl kadar öncesine dayanır. Leleg, Karia, Pers, Dor, Helen, Roma, Bizans ve Osmanlı gibi birçok güçlü medeniyetin izlerini barındıran Bodrum, “Ebedi Mavilikler Cenneti” Halikarnasos ile Anadolu topraklarının kesişiminde yer alır. Antik çağdan günümüze ulaşan arkeolojik kalıntılar da bu çeşitliliği gözler önüne serer.

Tarihi açıdan zenginliklerle dolu Bodrum’da mutlaka ziyaret etmeniz gereken 5 yeri sizler için derledik. 

Bodrum Zeki Müren Sanat Müzesi 

Zeki Müren MüzesiTürkiye’nin en ünlü ve önemli Türk Sanat Müziği sanatçılarından biri olan Zeki Müren’in Bodrum’da yaşarken kaldığı bu ev, vefatından sonra müzeleştirilmiştir. 2000 yılında müzeleştirilen Zeki Müren Sanat Müzesi’nde Zeki Müren’e ait şahsi eşyaların yanı sıra hayran mektuplarını, ödüllerini, fotoğraflarda ve videolarda görmeye alışık olduğunuz gösterişli sahne kostümlerini ve Zeki Müren’in çizdiği resimleri görebilirsiniz. Ayrıca müzede sanatçının bronz bir heykelini ve arabasını da görmek mümkün. 

Bodrum Antik Tiyatrosu 

Bodrum Antik Tiyatro

M.Ö. 4. yüzyılda, Göktepe’nin güney yamacına yaslanarak yapılmış bu görkemli tiyatro, Halikarnassos Antik Kenti’nin kuzeyinde yer alır. Yaklaşık 13 bin kişi kapasiteli Bodrum Antik Tiyatrosu’nun oturma bölümünün büyüklüğü, bu yapının erken çağlarda yapılmış olabileceği ihtimalini öne çıkarır. Tiyatro yapısı üç ana bölümden oluşur: oturma sıraları, orkestra ve sahne. Anadolu’nun en eski tiyatrolarından biri olan Bodrum Antik Tiyatrosu’nda günümüzde de festivaller ve etkinlikler yapılmaktadır. İhtişamını ve önemini hâlâ kaybetmemiş olan bu tiyatroyu görmeden Bodrum turunuzu sonlandırmayın. 

İasos Antik Kenti

İasos Örenyeriİasos Antik Kenti, Milas’a 28 kilometre uzaklıkta bulunan Kıyıkışlacık köyünde yer alır. Argos’tan gelenler tarafından kurulduğu ve ismini kolonistlerin başı İasos’tan aldığı düşünülen İasos Antik Kenti hakkındaki bilgiler  M.Ö. 5.yy.’a dayanmaktadır. İlk kurulduğu zamanlarda bir adayken zamanla bir yarımada haline gelmiştir. Antik yapılar da tam olarak bu yarımadada bulunmaktadır. Sur dışında ise su kemerleri, mezarlar ve balık pazarı mevcuttur. 

İasos Antik Kenti’nde yapılan kazılar sonucunda bulunan kalıntılara göre bu kentteki yerleşim tarihi yaklaşık olarak M.Ö. 3000’e kadar uzanır.  Bereketsiz topraklara sahip olduğu düşünüldüğünden de balığı ön planda tutan bir beslenme düzenleri olduğu iddia edilir. Bunun kanıtı olarak sayılabilecek olan Balık Pazarı Müzesi’ni de burada görebilirsiniz. 

Mausoleum Anıt Müzesi

Mausoleum50 metre uzunluğundaki Mausoleum Anıtı, antik dönem yazarları tarafından Dünyanın Yedi Harikası arasında anılmaktaydı. İhtişamıyla görenleri büyüleyen bu mermer ve yeşil taşlardan  yapılmış olan Mausoleum, Karia Satraplığı yapan Maussollos tarafından kendi iktidarının önemi ölümünden sonra da sürsün diye yaptırılır. Maussollos anıt tamamlanmadan hayatını kaybeder fakat Maussollos’un ölümünden sonra eşi tarafından anıtın yapımı sürdürülür. Dönemin en ünlü ve başarılı sanatçılarının eseri olan Mausoleum, aynı zamanda Mausollos’un küllerinin dönem ritüellerine göre defnedildiği bir mezardır. Doğal kayanın korunması için günümüzde etrafına duvar örülmüştür. 

Bodrum Kalesi

Bodrum KalesiÜç tarafı denizlerle çevrili, iki limanı birbirine bağlayan yarımada üzerine Mausoleum’ın kalıntısı olan taşlarla inşa edilen  Bodrum Kalesi, 1406-1522 yılları arasında Saint Jean Şövalyeleri tarafından inşa edilir. Kalenin kulelerine farklı ülkelerin adı verilir. 1895 yılında hapishane olarak kullanılmaya başlanan kale, 1. Dünya Savaşı sırasında bombalanır. Günümüzde restore edilen kale, içinde Türkiye’nin tek sualtı müzesi olan Sualtı Arkeoloji Müzesi’ni barındırır. Müzede geçmiş medeniyetlerin izlerini taşıyan yapıları bir arada görebilirsiniz. Türk Hamamı, Doğu Roma Gemisi, Sikke ve Mücevherat Salonu, İşkence ve Katliam Odaları ise görebileceğiniz yapılardan ve eserlerden sadece bazıları. 

Bodrum’un zengin tarihi ve güzellikleriyle dolu bir video izlemek isterseniz sizi YouTube kanalımızda bulabileceğiniz “Uncovering: Bodrum Kalesi” videosunu izlemeye bekleriz! 

Menu
English
Giriş