Dünyanın İlk Gerçek Boyutlu İnsan Heykelini Biliyor musunuz?

18.08.2020

7 Dakika

Anadolu, Türkiye topraklarının büyük bir kısmını oluşturuyor. "Güneşin doğduğu yer!" anlamına gelen Anadolu, aynı zamanda birçok medeniyetin de doğduğu yerdir. Dünyanın ilk yerleşim yeri (Çatalhöyük) ve dünyanın ilk tapınağı (Göbeklitepe) Anadolu'da bulunuyor. Tarihin yeniden yazılmasına yardımcı olan bu keşiflerin arasında, Şanlıurfa'da bulunan dünyanın ilk gerçek boyutlu insan heykeli de yer alıyor.

11.500 yıldan daha eski olan büyüleyici Balıklıgöl Heykeli, MÖ 9.500 civarında kireçtaşı bloğundan oyulmuştur. Bu tarih, piramitlerin inşa edilmesinden 4.000 yıl ve yazının icadından 6.000 yıl önceydi. Asya kıtasında bulunan en eski heykel olmasının yanı sıra, dünyanın ilk gerçek boyutlu insan heykelidir. Bu heykelin keşfinin önemli olmasının bir diğer sebebi de bize insanların göçebe avcı-toplayıcılıktan yerleşik topluluklara geçişinden önce de sanat ile ilgilendiğini göstermesidir.

"Urfa Adamı" lakaplı heykel, 1,80 metre boyundadır. Oyuk gözlerinde siyah obsidiyen parçaları bulunmaktadır. İnsan yüzü, kulakları ve burnu olsa da ağzı yoktur. Yere doğru inen v şeklindeki bir kolye veya elbisenin altında, ellerini önünde kenetlemiş şekilde durur. Ayakları olmayan heykel, alt kısmında yere dikilmesine yardımcı olmak için blok şeklinde devam eder.

Bu heykel kim? O bir tanrı mı? Politik bir figür mü? Hikâyesiyle ilgili detaylar bilinmiyor. Ama onu Şanlıurfa Müzesi'nde ziyaret etmek, yüzündeki ve vücudundaki el oyması detayları incelemek ve bu sanat eserini yapmak için sabırla çalışan insanları hayal etmek herkesin yaşaması gereken etkileyici bir deneyim.

Menu
English
Giriş