Ankara Rahmi M. Koç Müzesi

5 5
Şimdi Kapalı Özel Müze

Ankara Rahmi M. Koç Müzesi 2005 yılında açılmıştır ve Ankara’nın ilk sanayi müzesidir. Müze yapılarından Çengelhan ve Safranhan, Osmanlı Devleti’nin klasik ve geç; Türkiye Cumhuriyeti’nin ise erken dönemlerinde farklı işlevlerde kullanılmıştır. Bu tarihi yapılar günümüzde kültürel mirasın korunmasına ev sahipliği yapmak üzere restore edilerek müzeye dönüştürülmüştür.  Ankara Rahmi M. Koç Müzesi, geçmişten günümüze tüm dönemlere ve ülkelere ait, endüstri ve mühendislikle ilgili objelerin ve belgelerinin toplanması, araştırılması, korunması ve sergilenmesiyle, endüstriyel mirasın nesiller arasında aktarımına adanmış kâr amacı gütmeyen özel bir müzedir. Müze; koleksiyonlarını ve kaynaklarını, halkı sanayi ve endüstriel tasarım tarihine dair bilgilendirmek ve bu konuda yapılacak akademik araştırmaları desteklemek için kullanmaktadır.

Müze koleksiyonunda; eski otomobillerden raylı ulaşımın valgeçilmezi trenlerin geçmişten günümüze faklı ölçeklerde üretilmiş modellerine, denizcilik ve havacılık alanında kıymetli obje ve modellerden makinelere, bilimsel aletlerden, tarım, matbaacılık, iletişim, tıp ve eczacılık alanlarındaki çeşitli ürünlere, oyuncaklardan günlük yaşam eşyalarına ve bebek evlerine kadar sanayinin tüm dalları tarihsel gelişim süreçlerinde temsil edilmektedirler. Bunların yanında müze ulu önderimizin kıymetli eşyalarına ev sahipliği yapmaktadır. İlaveten esnaf kollarının canlandırmalarının yer aldığı Esnaf Sokağı ile kentin ticari tarihine dair farkındalık yaratılmaktadır.

2018 yılında Koç Üniversitesi Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin (VEKAM), Ankara Rahmi M. Koç Müzesi'nde açtığı "Tarihi dokumak: Bir Kentin Gizemi Sof” sergisi sırasında Ankara’ya getirilmiş olan, Hollanda’daki Rijksmuseum envanterine kayıtlı, “Ankara Manzarası” tablosu halen müzede sergilenmektedir. 1700’lü yıllarda yapılmış tablo Ankara’nın resmedildiği en eski tablodur ve Hollanda Büyükelçiliği ile Rahmi M. Koç Müzesi'nin girişimleriyle kent sakinleriyle buluşmaya devam etmektedir.

WC
Kafe
Mağaza
Engelli Dostu
Çocuklu Ailelere Uygun
Eğitim Alanı
Bebek Bakımı
ATM
Restoran

Yaz
10:00-17:00 Cumartesi 10:00-19:00 Pazar 10:00-19:00
Gişe Kapanış 17:00
Kış
10:00-17:00 Cumartesi 10:00-18:00 Pazar 10:00-18:00
Gişe Kapanış 17:00

65 yaş üzeri - T.C. vatandaşları 30.00TL
0 - 8 yaş - yabancı uyruklu çocuklar 15.00TL
0-18 yaş - Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gençler ve çocuklar 15.00TL
Öğrenci(Üniversitelerin sanat tarihi, arkeoloji ve müzecilik bölümlerinde öğrenim gören öğrenciler) 15.00TL
Yetişkin (Yerli ve yabancı tüm yetişkinler) 30.00TL
Bilet Al

Ankara Rahmi M. Koç Müzesi Kale Mahallesi, Depo Sokak No:1 Altındağ - Ankara -Turkey
ankara@rmk-museum.org.tr
+90 (312) 309-6800
Hızlı Arama Yol Tarifi

Bu müzede etkinlik yok

Tüm Etkinlikler
Müze Plan Müze Broşür Puan Ver
Menu
English
Giriş