Türkpusat Geleneksel Savaş Pusatları Müzesi, Türklerin kullandığı geleneksel pusatları tanıtmayı ve bu doğrultuda kültürel mirası yaşatmayı amaçlar. Müzemizde başta okçuluk olmak üzere Türk savaş sanatının inceliklerine dair tarihi, felsefi ve teknik alanda bilgi edinmek mümkündür. Bunun yanı sıra askeri geleneğin arkasında yatan zanaat birikimi ayrıntılarıyla tanıtılmaktadır. Ziyaretçilerinin tarihi yaşamasını, tarihe dokunmasını ve hissetmesini amaçlayan müzemizde savaş ve spor tarihimizin farklı dönemlerine ait orijinal koleksiyonlarımız ziyarete açılmıştır.
Müzemizde Roma ve Türk tarihine ışık tutan ok ucu, yay, zihgir, menzil ve savaş oku, kılıç, hançer, kalkan, balta, mızrak, zırh, teber, siper ve kaftanların sergilenmesinin yanı sıra bu malzemelerin imalat aşamaları ve kullanım yöntemlerine dair bilgi edinme imkanı sunuyoruz. Koleksiyonumuz arasında II. Abdülhamid’in Şam çeliğinden yapılmış kılıcı yanısıra; topuz, gürz gibi vurucu silahlar, mızrak, teber, balta, yatağan, koltukaltı sallama, şimşir, gaddare gibi farklı kılıç türleri mevcuttur. Ayrıca sadak, tirkeş, puta, yay üretiminde kullanılan maddeler, yay, zihgir gibi okçuluk malzemeleri mevcuttur. Müze koleksiyonumuzu öne çıkaran en önemli unsurlardan biri de çeşit ve dönemlendirme açısından en geniş ok ucu koleksiyonunu barındırmasıdır. Neolitik-Kalkolitik çağlardan Orta Çağ ve Yeni Çağ’a tarihlenen arkeolojik kazılardan çıkmış 10 adet mızrak ucu, 452 ok ucu ve 18 adet zihgir (okçu yüzüğü) koleksiyonumuzun en kıymetli eserleridir. Bunlara ek olarak zırh, börk, kaftan, ağız kopuzu gibi etnoğrafik teçhizat ve eserler de mevcuttur.
Müzemizi öne çıkaran en önemli özelliklerinden biri, ziyaretçilerimize verilen sunum hizmetidir. 45 dakika süren sunum uzman eşliğinde gerçekleşmekte; sunum sırasında koleksiyonun tarihsel süreci, imalat aşamaları, kullanım yöntemleri ile sanat-edebiyata etkisi anlatılmaktadır.
Adres: Kale Mahallesi, Gözcü Sokak No: 9 Altındağ / ANKARA ( Anadolu Medeniyetleri Müzesi Yanı )
-Telefon:
0312 311 12 35
www.turkpusat.com.tr
@turkpusatmuze
Müzemiz 09:00 - 18:00 saatleri arasında açıktır. Müzemiz Pazartesi günleri kapalıdır.
Bu müzede etkinlik yok
Tüm Etkinlikler