Ankara Cin Ali Müzesi

4 5
Şimdi Açık Özel Müze

Cin Ali eğitimci Rasim Kaygusuz’un çocuklara okumayı öğretmek ve sevdirmek için yazdığı 10 hikaye kitabından oluşan serinin ana karakteridir. 1968’den beri ilkokul birinci sınıf öğrencilerinin ilk okuduğu kitabın kahramanı olan Cin Ali aynı zamanda kültürel bir değer ve onunla büyüyen kuşaklar arasında ortak bir noktadır.

Cin Ali Eğitim ve Kültür Vakfı Cin Ali’nin kültürel mirasını korumak, yaşatmak ve topluma yaymak amacı ile 2016 yılında kurulmuştur. Ankara Bülten Sokak’ta bulunan vakıf binasında Cin Ali Müzesi ve Cin Ali Çocuk ve Eğitim Araştırmaları Kütüphanesi de yer almaktadır. Cin Ali Müzesi Kasım 2019 ziyarete açılmıştır.

Cin Ali 1968 yılından beri varlığını ve sevenlerinin ilgisini koruyor. Bu ilgi ve sevgi Cin Ali’yi kuşaktan kuşağa taşıyan en önemli güçtür. Çocukluk hatıralarımızın en güzel yerinde ilk kahramanız olarak duran Cin Ali'nin yaşam öyküsünü anlatmak üzere kurulan müze geziniz yıllar geçse, eğitim modelleri değişse de "Cin Ali Bizim" diyen sizin sesinizle başlıyor. 

Cin Ali’nin kitaplarda tanıştığınız gerçek bir ailesi var.  Onu var eden ve bugünde yaşamasına destek olan ailesinin eğitim tarihimiz içindeki önemli yeri müzenin farklı alanlarındaki sergilerde sunuluyor.  

Cin Ali’nin en eski kitapları ve kitapların tüm yurda ve yurtdışına dağıtım hikayesi de müzenin en çok ilgi çeken alanlarındandır. Müzede Cin Ali kadar yazarı Rasim Kaygusuz da bilinmeyen yönleriyle öne çıkmaktadır. Rasim öğretmeninin bir eğitim mucidi olduğu ve 1960 yılından itibaren geliştirdiği oyunla okuma gereçleri müzenin en şaşırtıcı ve en eğlenceli alanlarından biridir.

Cin Ali’nin babası gibi annesi de bir öğretmendir. Eğitim hayatının bir kısmında görmeyen çocukların öğretmenliğini yapmıştır. Müzede Cin Ali Altı Nokta’da bölümü bu hatırayı canlı tutar. Cin Ali’nin annesinden ilhamla Cin Ali Eğitim ve Kültür Vakfı’nın yürüttüğü Cin Ali Altı Nokta’da projesi görmeyen çocukların eğitimine hem Cin Ali’yi hem de onlar için yeni ve farklı olan oyunla okuma gereçlerini katmıştır. Bu gereceler de müzede sergilenmektedir. Cin Ali Altı Nokta’da sosyal sorumluluklarımız konusunda hepimize ilham olmaktadır.

Cin Ali Müzesi bilgi ve eğlenceyi bir arada sunan sıra dışı bir tasarıma sahiptir. Müze alanları içerisinde 1/A Sınıfında siyah önlüklerden oluşan kostümleri giyebilir, farklı alanlarda sunulan oyunları oynayabilir ve Cin Ali’nin kitaplarından esinlenerek hazırlanan animasyon filmleri izleyebilirsiniz.  Cin Ali Müzesine hangi ruh haliyle girerseniz girin çıkarken kendinizi çocukça mutlu, hangi yaşta girerseniz girin çıkarken kendinizi yedi yaşında hissedeceksiniz.

Cin Ali Ankara’da doğup büyüdü.  Cin Ali’nin kitapları Ankara’dan, Başkent Ankara’da Cin Ali’den izler taşıyor. Müzede Cin Ali’nin doğup büyüdüğü Ankara hiç beklemediğiniz anlarda karşınıza çıkar.

Müzede Cin Ali’ye mektup yazıp posta kutusuna atacağınız bir bölüm de var. Mektuplara cevap yazan Cin Ali dostlarına özel bir hatıra bırakırken mektup kültürünün de yaşamasını sağlıyor.

Müze sadece sergi alanı olarak değil özgün bir eğitim alanı olarak kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Müzesinin her köşesi eğitim alanı olarak kullanılabilmektedir. Cin Ali Müzesinde okul öncesi yaştan başlayarak örgün eğitimin her basamağına uygun müze içi eğitimler planlanmıştır. Eğitimler, müze içeriklerine uygun olarak hazırlanmıştır. Müzede öğrenilen bilgileri pekiştirirken yeni beceriler edinilmesini teşvik eder.

Adını Cin Ali’nin büyüdüğü çocuk bahçesinden alan “Filli Bahçe” Cin Ali dostlarına dinlenebilecekleri küçük, sevimli ve ferah bir alan sunmaktadır.  Cin Ali Kitapları ve Oyunla Okuma gereçlerinin yanında Cİn Ali’nin sade, eğlenceli ve zengin dünyasını yansıtan özel tasarlanmış ürünleri “Cin Ali Dükkan”da bulabilirsiniz. Cin Ali Dükkan’a web sayfası üzerinden de erişilmektedir. Müzede etkinlik ve seminerler için ayrılmış çok amaçlı alanlar da bulunmaktadır.

İLETİŞİM BİLGİLERİ

Adres: Bülten Sokak No:32 06680 Kavaklıdere Ankara

Tel: 0312 426 80 42

Eposta: muze@cinali.com.tr

SOSYAL MEDYA HESAPLARI

Web: www.cinali.com.tr

Facebook: @cinalibizim

Instagram: @cinalibizim

Twitter: @cinalibizim

Youtube: @cinalibizim

Kafe
Mağaza
Çocuklu Ailelere Uygun
Vestiyer
Rehber Hizmeti
Wi-Fi
Eğitim Alanı

Yaz
10:00-18:00 (Pazartesi : Kapalı) Cumartesi 10:00-18:00 Pazar 10:00-18:00
Gişe Kapanış 17:30
Kış
10:00-18:00 (Pazartesi : Kapalı) Cumartesi 10:00-18:00 Pazar 10:00-18:00
Gişe Kapanış 17:30

65 yaş üzeri - T.C. vatandaşları 30.00TL
0 - 8 yaş - yabancı uyruklu çocuklar 30.00TL
0-18 yaş - Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gençler ve çocuklar 30.00TL
Öğrenci(Üniversitelerin sanat tarihi, arkeoloji ve müzecilik bölümlerinde öğrenim gören öğrenciler) 30.00TL
Yetişkin (Yerli ve yabancı tüm yetişkinler) 40.00TL
Bilet Al

Ankara Cin Ali Müzesi Bülten Sokak No:32 06680 Kavaklıdere, Ankara
muze@cinali.com.tr
+90 (312) 426-8042
Hızlı Arama Yol Tarifi

Bu müzede etkinlik yok

Tüm Etkinlikler
Müze Plan Müze Broşür Puan Ver
Menu
English
Giriş