İzmir Kadın Müzesi

4 5
Şimdi Kapalı Özel Müze

KONAK BELEDİYESİ İZMİR KADIN MÜZESİ

Konak Belediyesinin beşinci butik müzesi Türkiye nin ilk Kadın Müzesi 23 Ocak 2014 de açılmıştır. Müze 19.yy dönem evlerinin karekteristik özelliklerine sahiptir. Avrupa ve geleneksel Türk mimarisinin öğeleri bir arada kullanılmıştır. Neoklasik üsluptaki cephenin cumbayla zenginleştirilmesi bazı kaynaklarda ‘’İzmir Evi’’ ya da ‘’Etkileşim Evi’’ olarak sınıflandırılan türe işaret eder. Yapı; Kabul, hizmetli ve yaşam olmak üzere üç kattan oluşan tarihi bir binadır.

Misyon

Müze Anadolu Kadınının unutulan geçmişini, gücünü tüm dünyaya hatırlatmak, Anadolu kadınının yaratıcılığını ortaya çıkarmak, kendine güvenini desteklemek, kendi geçmişine ait anıların canlandığı özel bir mekân yaratma amacındadır.

Müze Sergi Alanları

Giriş duvarlarında yer alan 19. Yüzyıla ait altın sırma işlemeli kaftan, bindallı ve cepkenler hayranlık uyandırıyor, holde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 1929 yılında Anakara Palas’da manevi kızı Nebile Hanımın düğünün de Nebile Hanım ile dans ederken çekilmiş fotoğrafı yer alıyor.

Geçmişten Günümüze Kadın

Günümüz sanatçılarının kadını anlatan eserleri bulunmaktadır. Geçmişten günümüze kadınların fotoğrafları, dergiler, bilgiler ve belgeler yer almaktadır.

Antik Dönemde Anadoluda Kadın

İlk kadın ve mitoloji, anatanrıçalar, amazonlar görsellerle desteklenerek anlatılmaktadır. Antik dönemde Anadolu'da kadının sosyal konumunun dönemlere göre değişiklik gösterdiği görülmektedir.

Antik dönemde Anadolu kadınına ilişkin bilgiler çoğunlukla, kazılar ile ortaya çıkarılan eserlerden elde edilmektedir. Bu eserler yani steller, takılar, seramikler, mozaikler, freskolar ve benzerleri antikçağda kadının yaşamının izini sürmemize yardım etmektedirler.

Bahçe

Tarihte ilklere imza atmış Türk kadınlarımızdan Halide Edip Adıvar, Cahide Sonku, Füreya ve Afife Jale’nin maskları yer alıyor. Nazım Hikmet’in şiiri ile birlikte bir bank üzerinde heykeli bulunuyor, ayrıca özgürce seslenişlerin şiirsel bir dil ile dile getirileceği özel bir bölüm içeriyor.

Protesto ve Kadın Odası

Kadınların toplumsal yaşamdaki çeşitli direnişleri öyküleriyle birlikte yer alıyor. 1828 senesinde, ekmeğe zam yapıldığını, İzmirli kadınların çocuklarıyla birlikte sokağa dökülüp, protesto gösteri yaptığını, kadınların isyanı üzerine, dönemin valisi Hasan Paşa’nın ekmek zammını geri aldığını anlatan dökümanlar sergilenmektedir.

Koleksiyon Eserler Odası

Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi’nden eşyalar, bilgiler ve koleksiyon eserler yer alıyor.

Öncü Kadınlar Odası

Osmanlı ve Cumhuriyet döneminden bilimden sanata öncü olmuş kadınlarımızın objeleri, biyografileri ile beraber görselleri yer almaktadır.

 Geçici Sergi Salonu

Kadınların yaptığı ve kadını anlatan sergiler yer alıyor.

WC

Yaz
09:00-17:00 (Pazartesi : Kapalı) Cumartesi 09:00-17:00 Pazar Kapalı
Gişe Kapanış 17:00
Kış
09:00-17:00 (Pazartesi : Kapalı) Cumartesi 09:00-17:00 Pazar Kapalı
Gişe Kapanış 17:00

0-18 yaş - Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gençler ve çocuklar Ücretsiz
0 - 8 yaş - yabancı uyruklu çocuklar Ücretsiz
65 yaş üzeri - T.C. vatandaşları Ücretsiz
Öğrenci(Üniversitelerin sanat tarihi, arkeoloji ve müzecilik bölümlerinde öğrenim gören öğrenciler) Ücretsiz
Yetişkin (Yerli ve yabancı tüm yetişkinler) Ücretsiz
Bilet Al

İzmir Kadın Müzesi Akıncı, 1298. Sk. No:14, 35240 Konak/İzmir
+90 (232) 484-0481
Hızlı Arama Yol Tarifi

Bu müzede etkinlik yok

Tüm Etkinlikler
Müze Plan Müze Broşür Puan Ver
Menu
English
Giriş