28 Aralık 2014 yılında ilk etabı ve 02 Mart 2019 yılında ikinci etabı açılan Hatay Arkeoloji Müzesi 19 sergi salonundan oluşmaktadır. Çağdaş müzecilik anlayışına göre tasarlanan müzede Paleolitik dönemden Ortaçağın sonuna kadar birçok önemli eser kronolojik olarak sergilenmektedir. ‘Dünyanın En Büyük Mozaik Müzesi’ ünvanını elinde bulunduran müze de özellikle Roma ve Bizans dönemine ait mozaikler görülmeye değer güzellikte ve işçiliktedir.
Müzede öne çıkan bazı eserler vardır bunların bir kısmı; KRAL SUPPİLULİUMA Kral Suppiluliuma’ya ait devasa heykel Amik Ovasında Tell Tayinat Höyükte bulunmuştur. Bazalt taşından yapılmış olan Geç Hitit Krallığı Dönemi ait eser, oldukça büyük boyutu, sakallı ve üç boyutlu olarak yapılışı, göz betimlemesinin etkileyici olarak yapılması ve daha birçok özelliği ile ünik bir eser niteliği taşımaktadır. 1.5 metre yüksekliğinde ve 1.5 ton ağırlığındaki kral heykelinin arka kısmında da LUVİ dilinde yazıt bulunmaktadır. Arkeolojik açıdan önemli bir yüz haline gelen Suppiluliuma heykeli Hatay Arkeoloji müzesinde ziyaretçilerini beklemektedir. ANTAKYA LAHDİ Hatay Arkeoloji Müzesinin eşsiz eserlerinden biri olan Antakya LAHDİ Roma Dönemi’ne aittir. Özel bir bölümde sergilenen lahitin üzerindeki figürlerden mezarın oldukça saygın ve kültürlü birine ait olabileceği düşünülmektedir. İşçilik ve görsel bakımdan etkileyeci bir öneme sahip olan Antakya Lahdi, içerisinden çıkan değerli eserler ve bireylere ait iskeletlerle birlikte özel bir odada sergilenmektedir.
SİVRİ KAFATASLARI Orta Kalkolitik Döneme tarihlenen sivriltilmiş kafatası geleneği 4000 yıl öncesinden gelip günümüzde Afrika kıtasında hala devam etmektedir.
TANRIÇA İŞTAR HEYKELCİĞİ Geç Tunç Çağına tarhilenen Tanrıça İştar Heykelciği rengi ve özel bir taş olan Lapis Lazuli taşından yapılmış olması nedeniyle oldukça farklı niteliklere sahiptir.
ANTAKYA TYKHE’si Antiocheia(Antakya)’nın şansı, bahtı, talihi ile ilişkilendirilen Antakya Tykhe’si Antakya’nın şehir surlarını, Orontes (Asi Nehri) ve Habib-i Neccar Dağını sembolize etmesi açısından hem sikke hem de heykel olarak karşımıza çıkmaktadır. Antakya’ya özel bu eserler Hatay Arkeoloji Müzesinde ziyaretçilerini beklemeketedir.
There is no event in this Museum
All Events