Kahramanmaraş Germanicia Mozaikli Alan

3,5 5
Şimdi Kapalı

İlimiz Dulkadiroğlu ilçesinde; Şeyhadil, Bağlarbaşı, Namıkkemal ve Dulkadiroğlu Mahallelerini kapsayan ve Müze Müdürlüğü tarafından yapılan kazılar ve araştırmalar sonucu Germanicia Antik Kenti olduğu anlaşılan kent bulunmaktadır. Maraş, Roma Dönemi’nde Romalıların egemenliği altına girmiştir ve şehri alan Roma Komutanı, iktidarda bulunan Roma İmparatoru Gaius Caesar Germanicus (Caligula) onuruna şehre Germanicia adını vermiştir.

Germanicia’da ilk mozaikler 2001 yılında Bağlarbaşı Mahallesinde bulunarak Kahramanmaraş Müzesi tarafından yapılan kazı ile çıkarılıp Müzeye taşınmıştır. Aynı bölgede 2007 yılında yeni mozaikler tespit edilmiş, 2009-2010 yıllarında kazısı yapılmış ve çıkan mozaikler ve diğer arkeolojik bulgular neticesinde buranın Germanicia Antik Kenti olabileceği düşüncesi hâkim olmuştur. Yapılan araştırmalar neticesinde birçok noktada mozaikli alan olduğu tespit edilmiştir. Bunlardan kamulaştırılan alanların 2014 yılından itibaren her yıl Müze Müdürlüğü tarafından kazıları yapılmış ve kazıları önümüzdeki yıllarda da devam edecektir.

Yapılan kazılar sonucu mozaiklerin MS 4-5. yüzyıla ait olduğu tespit edilmiş ve MS 2. yüzyıla kadar giden arkeolojik verilere rastlanmıştır. Kazılar devam ettikçe yeni verilere ulaşılacağı düşünülmektedir.

Mozaikler üzerinde genel olarak dönemin sosyal yaşantısı, bitki örtüsü, yaban ve evcil hayvanları, mimarisi ve mitolojisi işlenmiştir.

Kapalı

Bu müzede etkinlik yok

Tüm Etkinlikler
Müze Plan Müze Broşür Puan Ver
Menu
English
Giriş