Binanın temelleri 1926 yılında atılmıştır. Yapıldığı ilk yıllarda Türk Ocağı olarak kullanılan bina sonraları Cumhuriyet Halk Fırkası il merkezi ve Halk Evi olarak kullanılmıştır. Bir dönem Malatya Lisesi’nin ek binası, günümüzde ise Atatürk Anı Evi ve Etnografya Müzesi olarak işlevini sürdürmektedir. Tarihi bina I. Ulusal Mimarlık akımının etkileriyle bodrum ve zemin kat olarak tasarlanmış düzgün kesme taş ile inşa edilmiştir. Malatya’da I. Ulusal Mimarlık akımının etkileriyle yapılmış ender binalardandır.
Mustafa Kemal Atatürk 1931 ve 1937 yılında olmak üzere Malatya’yı iki defa ziyaret etmiştir. Birinci ziyareti Malatya-Diyarbakır tren yolu açılışı içindir. İkinci gelişlerinde ise Diyarbakır-İran-Irak demiryolunun temellerini atmak için bölgeye gelmiş Malatya’ya da bu vesileyle uğramıştır. Malatya’ya geldiğinde ise görüşmelerini bu binada yapmıştır.
Müze üç hol şeklinde düzenlenmiş olup çeşitli etnografik eserlerin sergilendiği birinci holde Mustafa Kemal Atatürk’ün Malatya ziyareti sırasında çalışma ve toplantı köşesi ile I. Dünya Savaşı’nda şehit düşmüş Malatyalılar anısına hazırlanan dijital teşhir bulunmaktadır. El dokuması halılar ile kadın ve erkek giyim kuşamının bulunduğu orta holde Atatürk ilke ve inkılaplarını konu alan bilgilendirme panolarına yer verilmiştir. Mustafa Kemal Atatürk kitaplığı olarak düzenlenen son holde kütüphane ve el dokuması halı tablolar ziyaretçilerin beğenisine sunulmuştur.
Bunları ve daha fazlasını görebilmek için sizi müzemize davet ediyoruz.
Bu müzede etkinlik yok
Tüm Etkinlikler