Mersin Müzesi

4,8 5
Şimdi Kapalı

İlk olarak Mersin’in Erdemli İlçesinde kurulmuş olan müze ihtiyaca cevap vermediğinden, 1944-1945 yıllarında o dönemin Valisi Tevfik Sırrı GÜR tarafından yaptırılan eski Halk Evi Binasının (Kültür Merkezi) doğu tarafına taşınmış olup, 1991 yılında ziyarete açılmıştır. Ülkemiz son yıllarda modern müzecilik konusunda dünyaya örnek teşkil edecek müzelere ev sahipliği yapmakta her geçen gün bu müzelere yenisi eklenmektedir. Yeni Mersin Arkeoloji Müzesi’de bu anlayışla yapılmış olup 18 Mayıs 2017’de açılışı yapılmıştır.

Müze gezisi Zaman Tüneli ile başlamaktadır. Tünelin bir duvarında Paleolitik Dönemde başlayıp Cumhuriyet Dönemine kadar uzanan çizgi, Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün portresiyle son bulmaktadır. Zaman tünelinden Mersin’in jeolojik miras alanları ve bazı örneklerin sergilendiği fosiller bölümüne geçilmektedir. Zemin katta  eserler kronolojik olarak teşhir edilmiştir. Neolitik İnsanlık Tarihinde yeni bir dönem temasıyla Neolitik devrim, tarım, ilk köyler, Bereketli Hilal, Çukurova’nın Kuzey Suriye ile olan ilişkisi ve bölgeye ilk yerleşimler bilgi panolarında özetlenmiştir. Neolitik Çukurova’da bir sabah diaroması ile bölgedeki Yumuktepe ve Gözlükule Neolitik kazıları referans alınarak ilkel tarım düzeninin izleri görsellerle ve eserlerle anlatılmaya çalışılmıştır.

Tunç ve Erken Demir Çağı’nda Kizzuvatna; Kilikya ve çevresi haritası, görseller metinler ve eserlerle birlikte anlatılmıştır. Kilikya da bir Roma Eyaleti; Roma döneminin zenginliğini göstermek amacıyla sergilenen eserler altınlar, bilezikler, roma giysi ve aksesuarları vitrin arkasında zengin bir Romalı-Kilikyalı kadın giyim kuşam çizimi yer almaktadır. Yine bu katta zeytinyağı işçiliği canlandırma ve ekranda interaktif anlatımlar ziyaretçilerin ilgi odağı haline gelmiştir. Ayrıca su damlası formunda yapılan, küçük camlı pencerelerden içinde balıklar, anforalar, batmış geminin kargosu, izleyenlere hoş sürpriz yapmaktadır.

Kilikya’da gerçekleşen ölü gömme geleneklerini yansıtan görseller, farklı özellikte lahitler, Müze Müdürlüğümüzce gerçekleştirilen kurtarma kazılarından çıkan eserlerle anlatılmaya çalışılmıştır. Zemin katta Mersin ve çevresi  Orta Çağ’dan günümüze yerleşen kültürlerin hikayesi anlatılmaktadır. Toroslarda 14. yüzyıldan beri yaşadıkları bilinen  Sarıkeçili yörükleri hakkında hazırlanan kısa belgesel gelen ziyaretçiler tarafından beğeniyle izlenmektedir. 

Sikke bölümünde bir sikke üzerinde yer alan Tanrıça Tyche konuşarak izleyenleri saşırtmaya devam etmektedir.

Birinci katta ise, Bakanlığımız izniyle gerçekleştirilen arkeolojik kazı alanları tanıtılmıştır. Eski Kilikya’nın Güney kıyısında, günümüzde ise Mersin kent merkezinde bulunan Yumuktepe, 9000 yıl öncesinden günümüze kadar kesintisiz olarak yerleşilen bir höyüktür. Bu nedenle höyüğe ait en önemli tabakalarından birisi olan Kalkolitik Dönem, maket olarak izleyicilere sunulmuştur. Maket arkasında “Sepetçi Kadın Mezarı”, kazıda çıktığı anki haliyle canlandırılmıştır. Neolitik ve Kalkolitik tarımsal ürünlerin sergilendiği arkeobotanik vitrinlerden sonra, Soli Pompeiopoliş kazı seksiyonu eserleri teşhir edilmiştir. Ayrıca duvarda şair ve gökbilimci Aratos gerçek boyutlarda projeksiyonu ile ziyaretçilere evreni ve takımyıldızları  anlatmaktadır.

Yine Müdürlüğümüz sorumluluk alanında bulunan Elaiussa Sebaste Antik Kenti kazısında ortaya çıkan buluntular görseller ve canlandırmalarla tanıtılmıştır. Elaiussa Sebaste bölümünde amphora pişirim fırını, amphoralar, kazıda bulunan küçük eserlerin yanı sıra yaşam, farklı görsellerle, yazılı metinlerle anlatılmaya çalışılmıştır.

Müzemiz, ziyaretçilerin tarih içerisinde yolculuk yaptıkları aynı zamanda çocukların da hoşça vakit geçirebilecekleri çocuk oyun alanları, konferans salonu, kütüphane, kafe, satış ünitesi gibi donatılarla hoşça vakit geçirebilecekleri bir kültür kompleksi haline gelmiştir.          

Otopark
WC
Mağaza
Bebek Bakımı
Asansör
Eğitim Alanı
Oyun Parkı

Yaz
10:00-19:00 Cumartesi 10:00-19:00 Pazar 10:00-19:00
Gişe Kapanış 18:30
Kış
08:30-17:00 Cumartesi 08:30-17:00 Pazar 08:30-17:00
Gişe Kapanış 16:30

65 yaş üzeri - T.C. vatandaşları Ücretsiz
0 - 8 yaş - yabancı uyruklu çocuklar Ücretsiz
0-18 yaş - Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gençler ve çocuklar Ücretsiz
Öğrenci(Üniversitelerin sanat tarihi, arkeoloji ve müzecilik bölümlerinde öğrenim gören öğrenciler) Ücretsiz
Yetişkin (Yerli ve yabancı tüm yetişkinler) 75.00TL
Bilet Al

Mersin Müzesi Gazi Mah. No: 54 Yenişehir/MERSİN
mersinmuzesi@kultur.gov.tr
+90 (324) 325-2555
Hızlı Arama Yol Tarifi

Bu müzede etkinlik yok

Tüm Etkinlikler
Müze Plan Müze Broşür Puan Ver
Menu
English
Giriş