Mersin Silifke Müzesi

4,3 5
Şimdi Kapalı

Silifke Müzesi 1958 yılında cumhuriyet ilkokulunun bir bölümünde depo niteliğinde oluşmuştur. Zamanla gelişen müze bağımsız bir binaya taşınmış ve 2 Ağustos 1973 tarihinde hizmete açılmıştır.

TAŞ ESERLER SALONU: Arkaik, Roma ve Bizans Dönemleri’ne ait eserler sergilenmektedir. Karyatidler, oturan heykeller, amphoralar, röliker gibi devrini en iyi yansıtan buluntular söz konusudur. MS 2. yüzyıla ait Zırhlı İmparator Heykeli dikkat çekicidir. 1,93 m yüksekliğindeki heykelin başı yoktur. Zırh büyük bir özenle işlenmiştir. Zırhın alt kenarı dilimli olup dilimler üzerinde aslan, koç kabartmaları ve bitkisel kabartmalar vardır. Göğüste Medusa başı, onun altında antithetik iki grifon; göbekte ise kanatları açık bir kartal tasvir edilmiştir. Belde önde bir fiyonk oluşturulmuş bir kemer sarılıdır. Paludamentum sol omuz üzerinde toplanarak bir broşla düğümlenmiştir.

SİKKE VE TAKILAR SALONU: Altın ve gümüş süs eşyaları yanı sıra gümüş bir Pers takısı, gümüş İskender sikkeleri, Makedonya, Trakya, Bergama, Mısır krallarına ait gümüş sikkeler, bronz Roma sikkeleri, Osmanlı bakır, altın sikkeleri ile altın Bizans sikkeleri sergilenmektedir. Helenistik Dönemi (M.Ö. 330-30) Meydancıkkale definesi, Roma Dönemi (M.S. 193-268) Ayva Gediği definesi, Bizans Dönemi I. Justinianus’e ait Susanoğlu definesi ilgi çekmektedir.

ARKEOLOJİK ESERLER SALONU: Tunç Çağı, Demir Çağı, Helenistik ve Roma, Bizans Çağı buluntuları sergilenmiştir. Kilisetepe Höyüğü kazısından ele geçen Hitit hiyeroglif damga mühürleri, Kelenderis kazısından ele geçirilen M.Ö. 5. yüzyıla ait siyah ve kırmızı figürlü kaplar, Helenistik, Roma Dönemleri kaplar, Bizans Dönemi rölikerler, ağırlık, kandil, şamdan, ekmek kalıbı gibi buluntular söz konusudur.

ETNOGRAFİK ESERLER SALONU: Bir kısmı bugün de yöre halkının kullanımında olan ve üretilen folklorik nitelikteki eserlerdir. Kadın giysileri (bindallı, yelek, cepten, üçetek gibi) ve onu tamamlayıcı öğeler (yün çoraplar, gümüş kemer ve kemer tokaları, alınlık, bilezik, yüzük gibi takılar ile para keseleri, kolanlar vb.), kilim ve heybeler, tüfek ve tabancalar, barutluk, fişeklik, kılıç gibi silah ve elemanları sergidedir.

BAHÇE SERGİLEMESİ: Antik Dönem ve Geç Antik Dönem’e ait sütun başlıkları, friz parçaları, mimari öğeler ile oturan heykeller, lahitler, steller, pithoslardır. Mezar taşları, çeşme yazıtı gibi Osmanlı Dönemi eserleri de bulunmaktadır

WC
Otopark

Yaz
08:45-17:15 Cumartesi 08:45-17:15 Pazar 08:45-17:15
Gişe Kapanış 17:15
Kış
08:15-16:45 Cumartesi 08:15-16:45 Pazar 08:15-16:45
Gişe Kapanış 16:45

65 yaş üzeri - T.C. vatandaşları Ücretsiz
0 - 8 yaş - yabancı uyruklu çocuklar Ücretsiz
0-18 yaş - Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gençler ve çocuklar Ücretsiz
Öğrenci(Üniversitelerin sanat tarihi, arkeoloji ve müzecilik bölümlerinde öğrenim gören öğrenciler) Ücretsiz
Yetişkin (Yerli ve yabancı tüm yetişkinler) 15.00TL
Bilet Al

Mersin Silifke Müzesi Atik Mahallesi, Malazgirt(Ulugöz) Bulvarı No:11 Silifke Mersin
silifkemuzesi@ktbgov.tr
+00 (324) 714-1019
Hızlı Arama Yol Tarifi

Bu müzede etkinlik yok

Tüm Etkinlikler
Müze Plan Müze Broşür Puan Ver
Menu
English
Giriş