Tokat Atatürk Evi ve Etnografya Müzesi

4,9 5
Şimdi Kapalı

Tokat Atatürk Evi ve Etnografya Müzesi 

Tokat il merkezi, Devegörmez Mahallesi, Devegörmez Sokakta yer alan bu ev, Mustafa Kemal Atatürk’ün silah arkadaşlarından Yüzbaşı Mustafa Vasfi SÜSOY’a aitti. Mustafa Vasfi SÜSOY (1876-1934); Atatürk’ün Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı sırasında Kurmay Subaylığını yapmış bir asker, Bandırma Vapurunda yanında bulunan silah arkadaşı ve Cumhuriyetle birlikte dört dönem Tokat Milletvekilliği yapmış, her zaman Atatürk’ün yakınında bulunmuş, çalışmalarını ve fikirlerini desteklemiş değerli bir Tokatlıdır. Bu konak, 28 Aralık 2001 tarihinde kamulaştırılarak, 7 Ekim 2003 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsis edildikten sonra restore ve teşhir düzenlemesi yapılıp, “Tokat Atatürk Evi ve Etnografya Müzesi” adıyla 26 Haziran 2007 tarihinde ziyarete açılmıştır.

19. yy. ikinci yarısında inşa edildiği bilinen ev, giriş üzeri ara kat ve iki katlıdır. Yapı, giriş kat ve birinci katta yer alan sofaların çift kanatlı kapılarıyla birbirinden ayrılarak biri sokağa, diğeri bahçeye bakan iki ayrı eve dönüşebilen iki yüzlü, iç sofalı plan tipinde inşa edilmiştir.

Atatürk, Millî Mücadele yıllarında ve Cumhuriyet Dönemi’nde altı kez Tokat’ı ziyaret etmiş, ziyaretlerinden üç tanesinde Mustafa Vasfi SÜSOY’a ait bu evde konaklamıştır. İkinci ziyaretinde Atatürk’e Latife Hanım da eşlik etmiş ve bu evde iki gece konaklamışlardır.  

Evin sahibi Mustafa Vasfi SÜSOY’un 1934 yılında ölümünden sonra Atatürk’ün Tokat’a gelişleri sırasında konakladığı bu evde kullandığı eşyalar, evin bir odasında toplanarak muhafaza edilmiştir. Ev, Bakanlığımız tarafından müzeye dönüştürüldükten sonra, Atatürk tarafından bizzat kullanıldığı bilinen eşyalar o dönemdeki yerlerine yerleştirilmiştir. 19. yy. sonu 20.yy. başında bir Tokat evinde bulunabilecek eşyalarla evin diğer bölümleri de düzenlenerek, burası yaşayan bir eve dönüştürülmüştür.

Atatürk’ün evin sahibine hediye ettiği bilinen ve Tokat’a gelişlerinde bu evde kaldığı sırada kullandığı şezlongun bulunduğu, giriş sofasına açılan oda, “Atatürk’ün Kahve İçtiği Oda” adıyla düzenlenmiştir. Birinci katın bahçeye bakan sofasında, Atatürk’ün bu evde bulunduğu sırada yemek yediği masa yer almaktadır. Aynı sofaya açılan bir oda, “Atatürk’ün Yatak Odası” adıyla düzenlenmiş olup, içerisinde Atatürk’ün bu evde konakladığı zaman kullanmış olduğu karyola yer almaktadır. Ayrıca; evin duvarlarına Atatürk’ün Tokat’ı ziyaretleri sırasında, şehrin farklı yerlerinde çekilmiş fotoğraflar asılmıştır.

Tokat şehir merkezinde bulunan bu ev, Atatürk’ün Tokat’ı ziyaretleri sırasında konakladığı tek yer olması dolayısıyla Tokat için önem taşımaktadır.

WC

Yaz
08:00-16:45 Cumartesi 08:00-16:45 Pazar 08:00-16:45
Gişe Kapanış 16:45
Kış
08:00-16:45 Cumartesi 08:00-16:45 Pazar 08:00-16:45
Gişe Kapanış 16:45

Tokat Atatürk Evi ve Etnografya Müzesi Devegörmez Mahallesi, Şeyhi Şirvani Caddesi, Devegörmez Sokak No:27 60200 Merkez/TOKAT
+90 (356) 212-7130
Hızlı Arama Yol Tarifi

Bu müzede etkinlik yok

Tüm Etkinlikler
Müze Plan Müze Broşür Puan Ver
Menu
English
Giriş