Tokat Latifoğlu Konağı

4,8 5
Şimdi Açık

Tokat Latifoğlu Konağı Müze Ev

Tokat il merkezi Gaziosmanpaşa Bulvarı üzerinde bulunan Latifoğlu Konağı, Latifoğlu Mazhar ve Fahri Bey Evi adıyla da bilinmektedir. İnşa tarihi bilinmeyen konağın varislerinden Fahri Latifoğlu, binanın H 1160 (M 1746) yılında inşa edildiğini belirtmektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığınca 1985 yılında satın alınan konak, yapılan restore ve teşhir düzenlemesi sonrasında 1989 yılında, “müze ev” olarak ziyarete açılmıştır. Daha sonra 2007-2010 yılları arasında bakım ve onarımdan geçen konak, teşhir tanzimi yapılarak 2010 yılında yeniden ziyarete açılmıştır.

Latifoğlu Konağı, ahşap karkas arası kerpiç dolgu malzemeyle inşa edilmiş iki katlı, alaturka kiremit kaplı kırma çatıyla örtülüdür. Odaların bir sofanın etrafında "L" şeklinde yerleştirildiği konak, Türk konut mimarisi içerisinde serbest plan anlayışına sahiptir.

Yörenin eşyaları ve kıyafetleriyle donatılıp, Tokat’ın geleneksel ev kültürünün yansıtıldığı Latifoğlu Konağında; Konağın hamam (günlük) odası, hamam, mutfak ve yatak odasında günlük yaşama dair anlar, "Paşa Odası" denilen selamlık bölümünde misafir kabulü ve "Havuzbaşı Odası" denilen harem bölümünde kına gecesi, mankenlerle canlı ve gerçekçi bir şekilde canlandırılmıştır. Üst kat sofa ise vitrinler içerisinde, Tokat’ın ileri gelen ailelerinin Müzemize bağışladığı, Tokat etnografyası ve günlük yaşamına ait eşyaların sergilendiği bir sergileme alanı olarak düzenlenmiştir.

Latifoğlu Konağı oldukça zengin ahşap, alçı ve kalem işi süslemelere sahiptir. Paşa Odası, barok formlu ahşap tavan göbeği, dalgalı ahşap saçağı, kapısı, dolap ve yüklük kapakları ahşap işçiliğinin güzel örneklerini yansıtmaktadır. Havuzbaşı Odası ise yaldız boyalı ahşap tavan göbeği yanında duvar yüzeylerinde yer alan vazo içinde çiçekler, meyve tabakları ve İstanbul tasvirleriyle süslenmiş kalem işleriyle de dikkat çekmektedir. Alçı işçiliği, Paşa Odası ve Havuzbaşı Odasının alçı kalıp üzerine boya bezemeli ocaklarında ve üst seviye pencerelerin şebekelerinde görülmektedir. Vitraylı alçı pencere şebekelerinde "Mühr-ü Süleyman" veya “Davut Yıldızı” denilen motif kullanılmıştır.

Latifoğlu Konağı Müze Ev, ilgi çekici ahşap ve kalem işi süslemeleriyle, Anadolu’da bulunan konakların en görkemlilerinden olup hem konağın kendisi hem de sergileme alanları gezilip, görülmek üzere halkımızın ziyaretine açık bulunmaktadır.  

WC

Yaz
08:00-16:45 Cumartesi 08:00-16:45 Pazar 08:00-16:45
Gişe Kapanış 16:45
Kış
08:00-16:45 Cumartesi 08:00-16:45 Pazar 08:00-16:45
Gişe Kapanış 16:45

Tokat Latifoğlu Konağı Alipaşa Mahallesi, Gaziosmanpaşa Bulvarı No: 207 Merkez /TOKAT
+90 (356) 214-3684
Hızlı Arama Yol Tarifi

Bu müzede etkinlik yok

Tüm Etkinlikler
Müze Plan Müze Broşür Puan Ver
Menu
English
Giriş