Balıkesir’de Mutlaka Görmeniz Gereken 8 Yer

25.12.2023

5 Dakika

Balıkesir’de Mutlaka Görmeniz Gereken 8 Yer

 

Marmara ve Ege Denizi’nin Kaz Dağı ile buluştuğu Balıkesir, dünyanın en yüksek oksijen seviyesine sahip birkaç bölgesine de ev sahipliği yapan harika bir şehirdir. Türkiye’nin oldukça popüler deniz tatili alanlarının bulunduğu, bir doğa ve kültür turizmi merkezi olan Balıkesir’de mutlaka görmeniz gereken birçok yer vardır. Bir Balıkesir gezisi planlamak isterseniz size rehberlik etmek üzere bu yerlerden 8’ini yazımızda tanıtmaya çalışacağız.


Avşa Adası

 

Balıkesir’in Marmara ilçesine bağlı olan ve Erdek’ten 2 saatlik bir deniz yolculuğuyla ulaşılabilen ada, denize girmek için harika plajlara sahiptir. Adada ayrıca birçok eğlence ve yeme-içme mekanı da bulunur. Su sporlarıyla ilgilenenlerin de çeşitli etkinliklere katılabileceği adada 1638 yılında inşa edilmiş Aziz Georgios (Aya Yorgi) Manastırı’nı da ziyaret edebilirsiniz.


Kaz Dağı Milli Parkı

 

Marmara ile Ege Bölgeleri arasındaki sınırı oluşturan ve Biga Yarımadası’nın en yüksek rakımına sahip olan Kaz Dağı, Antik Çağ’da İda Dağı olarak anılırdı. Ünlü şair Homeros’un “bol pınarlı vahşi hayvanlar anası” olarak nitelediği dağ, el değmemiş yemyeşil doğası ve endemik türleriyle milli park statüsünde koruma altına alınmıştır. Oksijen bolluğu açısından dünyanın ilk üç konumu arasında gösterilen Kaz Dağı muhteşem kanyonları, serinletici şelaleleri, tertemiz su kaynakları ile mutlaka ziyaret etmeniz gereken bir alandır. 


Kuva-yi Milliye Müzesi

 

Kuva-yi Milliye Müzesi, 1840 yılında bir Osmanlı bürokratının konutu olarak inşa edilmiş ve modern Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş öyküsünde önemli bir yeri olan Kuva-yi Milliye direnişinin Batı Anadolu’daki kıvılcımının parladığı binada kurulmuştur. Birinci katında bu mücadelenin kahramanlarına ait kişisel eşyaların ve direnişin örgütlenişiyle ilgili materyallerin sergilendiği müzenin ikinci katında ise Balıkesir sınırlarında gerçekleştirilen kazılarda ortaya çıkarılan tarihi eserler görülebilmektedir. 


Cunda Adası

 

Ayvalık ilçesine bağlı 22 adanın en büyüğü olan Cunda, muhteşem plajları ve Akdeniz mutfağının en güzel örneklerini tadabileceğiniz restoranlarıyla dikkat çeker. Adanın göz okşayan taş evleriyle çevrili sokaklarında keyifli gezintiler yapabileceğiniz gibi, birçok tarihi yapıyı da ziyaret edebilirsiniz. Agios Yannis Kilisesi, Tarihi Yel Değirmeni, Tarihi Taş Kahve ve Ay Işığı Manastırı adada görebileceğiniz bu tarihi yapılar arasındadır. Bir Balıkesir ziyaretinde yolunuz Cunda Adası’na düşerse bölgeye özgü bir balık türüyle yapılan papalina tavayı da mutlaka denemelisiniz.


Bandırma Gönen Örenyeri

 

Gönen ilçesinde bulunan ve bir açık hava müzesi niteliğinde olan alanda Erken Bizans Dönemi’ne tarihlenen bir kilisenin kalıntıları bulunur. Tek apsisi, naosu ve narteksi görülebilen kilisenin en dikkat çekici ögelerinden biri de zeminindeki mozaiklerdir. 


Bandırma Saraylar Örenyeri

 

Marmara Adası’nın kuzeydoğu kıyısındaki Saraylar Örenyeri, yüzyıllar boyunca mermeriyle ve heykeltıraşlık eserleriyle ünlü olan adada bulunan bir açık hava müzesidir. Özellikle Roma İmparatorluğu’nun mermer ihtiyacını karşılamada büyük rol oynayan Marmara Adası’nda üretilen eserler Anadolu, Adriyatik, Akdeniz ve Karadeniz kıyılarına gönderilmiştir. Saraylar Örenyeri’nde birçoğu henüz tamamlanmamış halde bulunan eserler, geçmişteki mermer işleme aşamalarına da ışık tutar.


Taksiyarhis Anıt Müzesi

 

Ayvalık ilçesinde bulunan müze binasının ilk olarak 15. yüzyılda küçük bir kilise olarak inşa edildiği düşünülmektedir. Mimarisi ve bezemesinde kullanılan ögelerle oldukça etkileyici bir yapı olan kilise, 2012 yılında restore edilmiş ve 2013 yılında anıt müze olarak ziyarete açılmıştır. Zamanla depremlerde hasar gördükçe mimarisinin restorasyondan geçtiği ve içindeki eserlerin de yenilendiği anlaşılan yapıda bulunan tablolar, freskler, desen ile sütunlar görülmeye değer sanat eserleridir. 


Kuş Cenneti Milli Parkı

 

Manyas Kuşgölü’nün kuzeydoğusunda yer alan milli park, Türkiye’nin en önemli su kuşu üreme ve konaklama merkezlerinden biridir. Park, 266 kuş türüne ev sahipliği yapmasıyla uluslararası çapta önem taşıyan, zengin bir doğal yaşam alanıdır. Kuş gözlemi yapmak için oldukça büyük bir kulenin de bulunduğu milli park, dünyada eşine zor rastlanacak güzellikte bir doğa manzarasının içinde keyifle zaman geçirmek isteyenlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken bir yerdir.

Menu
English
Giriş