2/9/24
6 Minute
Türkiye’deki Göller Yöresi’nin en güzel şehirlerinden biri olan Burdur, tarihi değerlerinin yanında doğal güzellikleriyle de dikkat çeker. Antik Pisidia’nın muhteşem başkenti Sagalassos’u da sınırları içinde barındıran kentte deneyimleyebileceğiniz pek çok faaliyet vardır. Elbette, Sagalassos Örenyeri’ni gezmek bunların başında gelir. Bu deneyime dair fikir edinmek isterseniz, Turkish Museums YouTube kanalındaki Uncovering: Sagalassos isimli videomuzu izleyebilirsiniz. Ayrıca yine çok önemli bir antik kentin kalıntılarını görebileceğiniz Kibyra Örenyeri’nin de Burdur sınırlarında yer aldığını unutmayın. Gelin, Burdur’da etkileyici antik kent gezilerinin yanı sıra yapabileceğiniz 5 aktiviteye birlikte göz atalım.
Şehir merkezine 80 km uzaklıkta olan Burdur Gölü, özellikle kuş gözlemi yapmak isteyenlerin çok seveceği bir doğal alandır. Gölde yaşayan 100’e yakın kuş türünün arasında, dünyada soyu tükenmekte olan dikkuyruk ördekleri de vardır. Etkileyici doğa manzaraları sunan Burdur Gölü özellikle kuş popülasyonunun artış gösterdiği sonbahar ve kış aylarında ziyaretçilerinin güzel anlar geçirmesini sağlar. Gölde ayrıca yelkencilik gibi su sporları da yapılabilmektedir.
Yakın zamanda Mars’ta bulunan Jezero Krateri ile benzerlikler taşıdığı saptandıktan sonra çok farklı disiplinlerin gündemine oturan Salda Gölü, Türkiye’nin saklı hazinelerinden biridir. Göle muhteşem bir turkuaz tonundaki berrak suyu, Karayip kumsallarını andıran manzarası ve etrafını çevreleyen ormanları doğayla bütünleşmek isteyenlere harika bir deneyim yaşatır. Salda Gölü’nü ziyaretinizde plajın keyfini çıkarabilir, gölün tatlı sularında yüzebilir ve gölün çevresinde kamp yapabilirsiniz.
Türkiye’nin turizme açılan ilk mağaralarından biri olan İnsuyu Mağarası, Burdur’a 13 km uzaklıktadır. Karstik bir mağara olan İnsuyu, sarkıt ve dikit oluşumlarıyla ilginç bir atmosfer yaratır. Ayrıca Sagalassos Antik Kenti ile bağlantılı bir efsaneye göre, soylular arasında yeni evlenmiş bir çift birbirleriyle anlaşamadıkları için mağaraya hapsedilir. Buradaki bir gölün sularını içerek hayatta kalan çift, tazelenen aşklarının gücüyle sonunda mağaradan kurtulmayı başarır. O günden beri, mağarayı ziyaret eden çiftlerin ayrılmayacağına inanılır.
Burdur coğrafyası Antik Çağ’ın önemli bir merkezi olmakla birlikte Neolitik ve Kalkolitik Çağ kalıntılarına da ev sahipliği yapar. Bölgedeki arkeolojik çalışmalarda elde edilen eserlerin sergilendiği Burdur Müzesi’nin koleksiyonu da bu nedenle oldukça zengindir. Sagalassos’un eşsiz yapısı olan Antoninler Çeşmesi’ndeki orijinal heykellerin de bulunduğu müzede MÖ 6500’lü yıllara tarihlenen ünlü Hacılar seramikleri de sergilenmektedir. Koleksiyonunda 65 binden fazla eser bulunan bu müzeyi mutlaka ziyaret etmelisiniz.
13. yüzyıldan kalma bir Anadolu Selçuklu eseri olan Susuz Kervansarayı, muhteşem bezemeli taç kapısıyla dikkat çeker. Tonozlu bir kubbe altındaki kervansarayın iç kısmında, tarihi Konya-Isparta-Antalya kervan yolunu kullanan seyyahların izlerini takip etmek mümkündür. 14. yüzyıla tarihlenen İncir Han ise istiridye kabuğu formundaki kapı nişiyle öne çıkar. Üzerini kapatan yapının bir kısmı çökmüş olsa da, hanın ayakta kalan kısımları ziyaretçilere geçmişteki macera hissini tattırmaya fazlasıyla yeterlidir. Selçuklu mimarisinin özelliklerini taşıyan bu iki yapı, Burdur geziniz sırasında, insanların bundan 700 yıl önce yaptıkları gibi, mola vermek için ideal mekanlardır.
Burdur, Antik Pisidia kentlerinin muhteşem kalıntılarından, Neolitik Çağ’daki atalarımızın kullandığı seramik kaplara kadar insanlığın ortak mirasına ev sahipliği yapar. Şehrin doğal değerlerinin sunduğu deneyim olanakları da düşünüldüğünde, Burdur’un her açıdan memnuniyet duyacağınız bir gezi için sizi beklediğini söylemek yanlış olmayacaktır.