Tıp Tarihi: Efes

5/14/21

5 Minute

Tıp, yüzyıllar boyunca en hayati mesleklerden biri olmuştur. Tıpkı bugün olduğu gibi antik dünyada da hekimler, toplumların önemli bir parçasıydı. Peki, geçmişte insanlar yaralanmaları ve hastalıkları nasıl tedavi ediyorlardı? Tıp Tarihi video serimiz ile Anadolu'nun antik toplumlarının insan sağlığına nasıl yaklaştığını araştırıyoruz.

Efes antik kenti, tıp alanında yarışmalara ev sahipliği yapıyordu ve yeni bir ilaç keşfeden hekimler cömertçe ödüllendiriliyordu. Gelin bu tarihi birlikte inceleyelim:


 


Efes’in Kısa Tarihi 

Efes, UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Türkiye'nin en ünlü antik kentlerinden biri. Efesi bu kadar eşsiz ve bilindik yapan pek çok neden var. Bu nedenlerden en önemlisi Efes’in Helenistik ve Roma Döneminin üstün kentleşme ve mimarlık örneklerine sahip olması. M.Ö. 8. yüzyıla tarihlenen ve Antik dönemin yedi harikasından biri olarak bilinen kült merkezi Artemision, Efes’i ziyaret ettiğinizde mutlaka görmeniz gereken yapılardan sadece bir tanesi. Efes Antik kenti ile özdeşleşen en ünlü bir diğer yapı ise görkemli sütunlarıyla ziyaretçilerine hayran bırakan "Celcus Kütüphanesi". 25.000 kişilik kapasitesiyle tiyatro, stadyum, ticaret ve devlet agoraları, Hestia Tapınağı, yaklaşık 1800 kişilik odeon (meclis ve konser salonu) ve antik liman da ziyaret edilmesi gereken diğer yapılar. Efes antik dünyanın en önemli metropollerinden biriydi ve bu yüzden bir tıp merkezi olarak da bilinmesi şaşırtıcı değil.

Menu
English
Login