Adıyaman’da Görmeniz Gereken 5 Yer

27.05.2022

5 Dakika

Adıyaman'ı ziyaret etmek istiyor ama nereleri ziyaret etmeniz gerektiğine karar veremiyor musunuz? Sorunuzun cevabını bulmak için doğru yerdesiniz. Zengin tarihi, göz kamaştırıcı eserleri ve nefes kesici manzarasıyla Adıyaman'ın Türkiye'nin en güzel yerlerinden biri olduğunu söyleyebiliriz.

Adıyaman, Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan, yüzyıllar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve tarihi, insanların henüz avcı-toplayıcılıkla yaşamlarını sürdürdükleri Paleolitik Çağ’a kadar uzanan bir şehirdir. Geçtiğimiz yüzyıl boyunca, kazılar ve yüzey araştırmaları sonucu erişilen kalıntılar, şehrin bulunduğu bölgenin tüm arkeoloji dünyasının dikkatini üzerine çekmiştir. Şehir sınırları içinde yer alan Palanlı Mağarası’nda yapılan incelemeler, buradaki insan yerleşiminin MÖ 40.000 yılına kadar uzandığını gösterir.

Güneyinde Mezopotamya, doğusunda İran, kuzeyinde Doğu Anadolu ve Kafkasya, batısında ise Orta Anadolu bozkırlarının yer aldığı bir kavşakta bulunan ve bu eşsiz konumuyla birçok medeniyetin ve kültürün kesişim noktası olan Adıyaman; insanlığın ortak mirasında yer alan olağanüstü zenginliklere ev sahipliği yapmaktadır. Şehre yapacağınız bir ziyarette görebileceğiniz bu zenginliklerin en çok yoğunlaştıkları 5 noktaya gelin birlikte göz atalım.

1. Adıyaman Müzesi

Adıyaman Müzesi

Mini turumuza Adıyaman'ın zengin tarihini yansıtan ve şehrin merkezindeki konumuyla ziyaretçiye kolaylık sağlayan Adıyaman Müzesi'ni anlatarak başlayabiliriz. 1982 yılından beri hizmet vermekte olan müzede, bölgenin Paleolitik Çağ’a uzanan tarihinin izlerini taşıyan birçok buluntuya; tarih öncesi insanlarının gündelik hayat nesnelerinden, antik uygarlıkların hiyeroglif yazıları ve sanat eserlerine kadar pek çok değerli eseri görebilirsiniz. Müzede yer alan en çarpıcı iki eser ise Kommagene Kralı I. Antiochos’a ait bir heykel başı ve MÖ 7500-7000 yılları arasına tarihlenen ve Neolitik Çağ’ın çok önemli bir merkezi olan Göbeklitepe’de bulunanlara benzerliği ile dikkat çeken kült heykelidir.

2. Arsameia Ören Yeri

Arsemia Antik Kenti

Kahta Çayı’nın doğusunda Eski Kahta Kalesi’nin karşısına kurulmuş ve antik kent kalıntılarının yer aldığı Arsameia Ören Yeri, Adıyaman’ın mutlaka görülmesi gereken tarihi değerleri arasında yer alır. Anadolu’nun bilinen en büyük Grekçe yazıtının da yer aldığı ören yerinde, Kommagene Kralı Antiochos ve tanrı Herakles’in tokalaştığı bir sahnenin işlendiği stel ve yine Kommagene krallarından biri olan Mithridathes Callinichos’un mezar tapınağı ile sarayının kalıntıları bulunmaktadır.

3. Perre Antik Kenti

Perre Antik Kenti

Adıyaman’da ziyaret edebileceğiniz bir diğer ören yeri olan Perre Antik Kenti, Kommagene Krallığı’nın Pirin ya da Perin olarak da bilinen beş büyük şehrinden biridir. Bölgenin en büyük nekropol alanına sahip olan Perre Antik Kenti, sarnıç ve şarap işliği kalıntılarını da içinde barındıran görülmeye değer bir tarihi alandır. Antik Roma kaynaklarında suyunun güzelliğinden sıkça bahsedilen Perre; yolcular, kervanlar ve ordular için bir dinlenme noktası olarak da jeopolitik bir önem taşır. Bir zamanlar yolcuların susuzluklarını giderdikleri Roma Çeşmesi’ni Perre Antik Kenti ziyaretinizde görebilirsiniz. 

4. Kahta Yenikale

Kahta Yenikale

İlk inşa edildiği tarih Hititlere kadar uzanan ve günümüzdeki halini Memlûkler Dönemi’nde almış olan Kahta Yenikale, Adıyaman’da ziyaret edebileceğiniz önemli tarihi yapılar arasında yer alır. Sarnıçlar, hamam, posta güvercinlerinin yetiştirildiği bir kule, zindan ve mescit gibi bölümlerin yer aldığı kale; sizlere, eşsiz manzaralarıyla insanlık tarihinin epik atmosferini soluyabileceğiniz bir macera vadediyor.

5. Nemrut Dağı

Nemrut

Adıyaman, tüm bu saydığımız değerlerin yanında insanlığın ortak mirasında gerçekten benzersiz bir yere sahip olan, olağanüstü bir kültürel varlığı da sınırları içinde barındırıyor. Nemrut Dağı; Kommagene Kralı I. Antiochos’un, yaşadığı kültürün Doğulu ve Batılı tanrıları sentezleyen inancı ve bu medeniyetleri bir araya getirmiş olan kendi soyu hakkında dünyaya görkemli bir mesaj verme arzusunu günümüze taşıyor. Nemrut Dağı’nın görenlerde büyük bir hayranlık uyandıran anıtsal kalıntıları, dünyanın en güzel gün doğumu ve gün batımı manzaralarıyla birlikte ziyaretinizi bekliyor. 

Nemrut Dağı hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak ve Nemrut’ta nasıl bir deneyim yaşayabileceğinize dair fikir edinmek için blog yazımızın yanı sıra Turkish Museums Youtube kanalındaki Uncovering: Nemrut Dağı isimli videomuzdan da yararlanabilirsiniz.

Menu
English
Giriş